Zwembaden

Hoe onderhoud ik mijn zwembad?

 

Niet alleen een ingebouwd zwembad moet goed onderhouden worden, een opblaas- of opzetbad heeft dit ook nodig! Je wil namelijk te allen tijde dat het water schoon en helder is. We zullen hier enkele tips geven om optimaal te kunnen genieten van je zwembad.

Zorg voor goede circulatie van het water
Water dat stilstaat is namelijk de ideale omgeving voor algen, bacteriën en schimmels. Een zwembadpomp zorgt ervoor dat het water in je zwembad wordt rondgepompt, en tegelijkertijd wordt gezuiverd.

Chloorgehalte en pH-waarde
Helaas blijft het water niet helder wanneer je er geen middelen aan toevoegt die bacteriën en algen tegengaan. Zorg er dus voor dat je deze waardes op pijl houdt!

Gebruik een skimmer
Een skimmer zorgt ervoor dat het grove vuil (bladeren, takjes) wordt opgezogen. Zo heb je geen last van vuil aan het wateroppervlak of op de bodem van je zwembad.

Gebruik een zwembadstofzuiger
Helaas ben je er nog niet als je al deze maatregelen hebt getroffen. Voor een optimaal resultaat is het raadzaam om een zwembadstofzuiger aan de schaffen. Deze maakt de randen en de bodem van je zwembad schoon. Want ook al heb je de waardes van het zwembadwater op orde en is de pomp aangesloten, er zullen altijd kleine deeltjes achterblijven die naar de bodem zinken en daar aankoeken. Ook dit is weer een fijne plek voor bacteriën, schimmels en algen om te groeien.

 

Hoe onderhoud ik mijn opblaasbare whirlpool?

 

Voorzorgsmaatregelen
Allereerst is het handig om een grondzeil onder de whirlpool te leggen, zo voorkom je dat hij beschadigd raakt door scherpe voorwerpen. Wanneer je het water langer schoon wil houden is het raadzaam om een voetenbadje aan te schaffen, zo stapt iedereen met schone voeten in de whirlpool.

Filters
Onderhoud de filters van je whirlpool goed! Het is namelijk erg gevaarlijk wanneer het water slecht is onderhouden! De bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat mensen erg ziek worden. Maak de filter cartridge schoon nadat je de whirlpool 150 uur hebt gebruikt, maar minstens elke maand.

Opbergen
Ben je de komende tijd niet van plan om de whirlpool te gebruiken en wil je hem tijdelijk opbergen? Volg dan de volgende stappen;

 • Zet de bubbels aan wanneer het water al uit de whirlpool is, hierdoor gaat het laatste water uit de gaten.
 • Maak de whirlpool met een handdoek goed droog, en laat hem vervolgens nog eens 24 uur aan de lucht drogen. Zo weet je zeker dat er geen water achterblijft, hierdoor kan hij namelijk na een tijdje gaan stinken of schimmelen.
 • Laat de lucht uit de whirlpool lopen.
 • Vouw de whirlpool op, er zorg ervoor dat er geen scherpe voorwerpen tussen kunnen zitten!

Overig
Verder is het belangrijk om te zorgen voor een goede waterbalans, bacteriën verspreiden zich namelijk erg snel in water. Vul hiervoor de whirlpool met niets anders dan leidingwater en zorg ervoor dat je reinigingsmiddelen als chloor gebruikt. Zorg er ook voor dat je het water af en toe helemaal ververst en blijf altijd de waardes controleren.

Hoe sluit ik een zwembadpomp aan?

 

Algemeen
Wanneer je je opzet-zwembad intensief gebruikt, kan het raadzaam zijn om een pomp aan te sluiten. Het water zal na verloop van tijd
altijd vies worden, en een pomp zorgt ervoor dat het water altijd schoon is.

Zorg ervoor dat je een pomp koopt die minstens 1/4 van de watercapaciteit per uur kan filteren. Plaats de pomp in de buurt van het
zwembad, maar zorg ervoor dat mensen er niet over zullen struikelen. De pomp dient onder het waterniveau van je zwembad te worden geplaatst.

Het installeren

 • Plaats een nieuw filter in de pomp.
 • Met de bijgeleverde slangen sluit je de filterpomp aan op de in- en uitlaat van het zwembad.
 • Plaats de zeefjes in de in- en uitlaat van je lege zwembad, deze houden het ergste vuil tegen.
 • Zet de slangen vast aan de buitenkant van je zwembad met de bijgeleverde klemmen.
 • Draai het ventiel van de pomp open.
 • Vul je zwembad met water.
 • Wacht tot het water in de pomp loopt. Wanneer er water uit het ventiel naar boven komt
  draai je het ventiel dicht. Zo weet je zeker dat de pomp helemaal is gevuld met water.
 • De pomp kan nu worden aangezet.

Onderhoud filterpomp
Je zult lang plezier hebben van de pomp, maar hij heeft zo nu en dan wel onderhoud nodig, zo doe je dat;

 • Vervang het filter ongeveer elke twee weken.
 • Maak de slangen luchtvrij. Wanneer de pomp minder goed loopt kan het zijn dat er lucht in de slangen is gekomen,
  zet de pomp uit en beweeg de slangen even goed heen en weer zodat de lucht er uit kan.
 • Reinig de in- en uitlaat van het zwembad, hier kunnen namelijk bladeren etc. ophopen.
 
 

Hoeveel chloor moet er in een zwembad?

Het is belangrijk om chloor toe te voegen aan je zwembadwater wanneer je er optimaal van wil kunnen genieten. Hiermee voorkom je namelijk dat het water troebel wordt, maar je zorgt er ook voor dat er geen schadelijke bacteriën in het water kunnen komen.

De hoeveelheid chloor die je aan je zwembadwater dient toe te voegen kun je zelf eenvoudig berekenen; neem het aantal liter water van je zwembad, deel dit door 100 en vermenigvuldig het met 0,013 (aantal liter/100 * 0,013). Zo weet je hoeveel gram chloor er in je zwembad moet.

Hoe verwarm je een zwembad?

Veel mensen vinden het prettig om verwarmd water in hun zwembad te hebben. Er zijn twee manieren om je zwembad te verwarmen.

 • Warmtepomp: de warmtepomp is een van de zuinigste manieren om het zwembadwater te verwarmen.
 • Zonne-energie: Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van warmte-matten. Deze matten vangen zonlicht op en zetten dit om in warmte. Het water stroomt tussen deze matten door, waarna het opgewarmd je zwembad in gaat. Er zijn meerdere manieren om je zwembad te verwarmen met behulp van zonne-energie. Meer weten? Neem contact met ons op!

Welke warmtepomp moet ik kiezen?
Je kunt kiezen voor een warmtepomp, maar zonnepanelen of een zonneboiler zijn ook opties. Wil je het hele jaar door een verwarmd zwembad? Let hier dan op bij het aanschaffen van een warmtepomp, hij zal dan namelijk ook verwarmingscapaciteit moeten hebben bij 15 graden.

Hoe bereken je hoeveel vermogen de pomp moet hebben voor de hoeveelheid water die hij moet verwarmen?
Een handige berekening is dat je ongeveer 1 kW nodig hebt om 1000 liter water te verwarmen met 1 graden Celsius. Het is ook raadzaam om op het aantal decibel te letten om te weten te komen hoeveel geluid de pomp maakt. Ten slotte kun je nog kijken naar de COP-waarde; hoe hoger de waarde is, hoe zuiniger de pomp is met energieverbruik.

Hoe krijg ik mijn zwembadwater weer schoon?

 

Groen zwembadwater
Groen water heeft altijd te maken met de vorming van algen. Dit komt voornamelijk in de zomer voor, de zon zorgt ervoor dat algen snel kunnen groeien. Dit is op te lossen met een anti-algen middel. Houd er rekening mee dat dit lang duurt en veel geduld vergt. Het is dus efficiënter om het bad leeg te laten lopen, goed schoon te maken en vervolgens weer te vullen.

Bruin zwembadwater
Ondanks het feit dat je het water goed hebt onderhouden is het toch bruin geworden. Dit kan komen door ijzeroxide of algen. Laat je zwembad helemaal leeglopen, reinig hem goed en vul hem dan eventueel opnieuw. Je kunt ook kiezen voor een speciaal anti-algen middel.

Schuim op je zwembadwater
De meest voorkomende oorzaak van schuim is een verkeerde chloor- of pH-waarde. Zorg er dus voor dat deze waardes weer in balans zijn!

Troebel zwembadwater
De oorzaak van troebel water kan een aluminium voorwerp zijn dat in het zwembad terecht is gekomen. Het zou ook het gevolg kunnen zijn van algen die zijn achtergebleven, of overmatig gebruik van vlokmiddel. De beste oplossing is om het bad volledig leeg te laten lopen, schoon te maken en vervolgens weer te vullen. Je zou namelijk kunnen proberen om de waardes op orde te krijgen, maar dit is geen garantie voor helder water. Het zou zonde zijn als je daarna alsnog het bad leeg zou moeten laten lopen.

Ben je op zoek naar een zwembad? Klik hier voor al onze zwembaden!

Charlotte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.